vrijdag 19 maart 2010

We've only just begun......

http://www.youtube.com/watch?v=__VQX2Xn7tI

Ach, daar word ik nou altijd een beetje weemoedig van. De afgelopen maanden raakte ik steeds meer vertrouwd met het wekelijks bezig zijn met mijn onderwijsdingen. Alleen al de woorden "23 onderwijsdingen" rollen nu bijna dagelijks uit mijn mond. Wellicht dat ik menigeen gefrustreerd heb met mijn enthousiasme. Iedere week een vaste "date" met mijn blog, waar ik mijn schrijfplezier in kwijt kon. Nooit gedacht dat ik een blog leuk zou gaan vinden (waar moet ik nu dan over gaan schrijven?). Even helemaal wegduiken in de wondere wereld van het internet, lekker experimenteren en een enorm gevoel van voldoening als je iets onder de knie hebt. Bij aanvang van de cursus werkte ik alleen naar het eind toe en nu zou ik het eind het liefst willen uitstellen (doe er nog maar 23 dingen bij). Ik heb het gevoel dat ik nu zelfstandig de grote, wijde internetwereld moet gaan verkennen, zonder de vertrouwde begeleiding en structuur die de cursus biedt. Enerzijds overweldigend, anderzijds een uitdaging. Ik heb het de afgelopen tijd al vaker benoemd: hoe meer ik leer, des te meer realiseer ik mij dat ik nog maar een leek ben op het gebied van mediawijsheid, maar wat een ontdekkingsreis! Absoluut hoogtepunt voor mij was de ontdekking van social bookmarking en de gebruiksmogelijkheden van youtube en  vodcasting voor mijn lessen. Zoveel ideeën opgedaan, maar nog te weinig oefening in het vertalen naar praktische lessen. Als ik een verbeterpunt moet noemen dan zou ik graag zien dat we wat meer konden oefenen in het ontwerpen van lessen met het geleerde. Het liefst face-to-face door middel van workshops. Ik ben ervan overtuigd dat onze school gaandeweg steeds meer gebruik zal gaan maken van allerlei web 2.0 toepassingen en ik hoop van harte dat mensen steeds enthousiaster zullen worden als ze eenmaal succeservaringen hebben opgedaan met deze tools. Ik snap dat de hoeveelheid informatie die in deze cursus op je afkomt ook afschrikwekkend kan werken, maar stap voor stap en samen kunnen we onze talenten en kennis bundelen. Leer excelleren in je eigen onderwijsding! 23Onderwijsdingen was voor mij nog maar het begin...

woensdag 10 maart 2010

Web 2.0 (onder)wijs


Vanaf komend schooljaar worden de Ichthus leerlingen uit de eerste klas toegerust met een eigen laptop. Ondanks het feit dat mij zo af en toe wel eens het gevoel bekruipt dat ik nog lang niet genoeg weet van al de web 2.0 toepassingen, denk ik wel dat hier nieuwe kansen liggen voor school, de schoolvakken en docenten. Natuurlijk zijn er situaties waarin ik de computer met liefde tegen de muur zou willen kwakken, en baal van de opgedrongen "afhankelijkheid" en noodzaak om mediawijs te moeten zijn. Neemt niet weg dat ik vind dat, zeker met het oog op toekomstige ontwikkelingen, het onderwijs leerlingen moet onderwijzen in 2.0 ontwikkelingen. Een nieuwe manier van leren is onvermijdelijk en zal meer en meer het oude lesgeven gaan vervangen. Hieraan weerstand bieden helpt jezelf, maar zeker ook je leerlingen niet. Het is wel belangrijk dat je als school goed aan ouders weet over te brengen welke meerwaarde het (veelvuldig) inzetten van digitale middelen heeft. Veel ouders zijn toch huiverig dat het onderwijs aan kwaliteit en persoonlijk aandacht inboet als er minder frontaal lesgegeven wordt. Een valkuil is dat er geen lijn of structuur zit in het gebruik van computers/web toepassingen en er versplintering is m.b.t. het computerbeleid. Alle docenten zullen wel achter het gebruik van deze digitale leermiddelen moeten staan en ook zelf voldoende "bagage" moeten hebben om de computer als verrijking te gebruiken bij het leren, anders wordt laptop onderwijs een fiasco.

maandag 1 maart 2010

Media(eigen)wijs



Ik heb wellicht een kleine voorsprong op het gebied van mediawijsheid ten opzichte van mijn collega's. In samenwerking met de open universiteit van Amsterdam, heeft het Ichthus college ons de gelegenheid geboden om een cursus mediawijsheid te volgen. Hoewel het best een pittige studie was, heb ik wel degelijk het gevoel gekregen mediawijzer te zijn geworden. Met name de ontwikkeling van een doorlopende leerlijn/stappenplan voor de aanpak van mediawijze lessen (kindje van Mieke), is naar mijn idee erg handig. Onlangs was er een ouderavond met als thema: mediawijsheid en veilig internetten. Iedere keer heb ik het idee een beetje meer inzicht te krijgen in de wereld van het internet. Het is onvoorstelbaar hoeveel leerlingen al gebruik maken van talloze web toepassingen en hoe weinig docenten en ouders daar zelf ook echt verstand van hebben. We kunnen als ouders en docenten niet anders dan meegaan in die nieuwste ontwikkelingen om zo kinderen te kunnen begeleiden en beschermen bij hun surfen op het internet. Mediawijsheid is nodig, maar dat betekent niet dat je vast zit aan een bepaalde vorm. Ik merk dat er nog veel gedacht wordt in de trant van "moeten", terwijl het leuke vergeten wordt. Het een sluit het ander niet uit en daarnaast vind ik persoonlijk ook veel voldoening in het feit dat ik grip heb op mediawijsheid. Op je eigen (creatieve) wijze kun je aan de slag met mediawijsheid. Dat hoeft niet meteen uitgebreid, ingewikkeld of  foutloos. Spelenderwijs ontdek je steeds meer en is mediawijsheid niet langer een obstakel. Neemt niet weg dat mediawijsheid je niet vanzelf komt aanwaaien. (Tussen twee haakjes: de site van medialessen.nl of mediawijsheid in het VO is dan best handig om toe te voegen aan je delicious account of je favorieten). Kom op mensen: "Can't you feel a brand new day"!